Gedetailleerde tijdlijn

1969

29 oktober 1969: de start van SYNATOM

SYNATOM wordt opgericht met als doel het uitvoeren van studies en het realiseren van de bouw en uitbating van alle nucleaire installaties in België.
Aan het einde van de jaren zestig wordt gestart van de bouw van de eerste Belgische kerncentrales in Doel en Tihange.

1977

Statutenwijziging

Het maatschappelijk doel van SYNATOM wordt als volgt gewijzigd: het beheer van de bovenfase en benedenfase van de splijtstofcyclus in België verzekeren.

1983

De Belgische Staat neemt een belang.

Via de Nationale Investeringsmaatschappij neemt de Belgische Staat een belang van 50% in SYNATOM. De naam wordt: Belgische Maatschappij voor Kernbrandstoffen SYNATOM, afgekort tot SYNATOM. 

1994

De Belgische Staat verkoopt zijn belang.

De Belgische Staat verkoopt zijn belang in SYNATOM. Alle aandelen, behalve één, worden eigendom van SUEZ-TRACTEBEL. De staat heeft een “golden share” met een vetorecht over elke beslissing die strijdig is met het energiebeleid van het land.

2003

Wet op de geleidelijke kernuitstap voor industriële elektriciteitsproductiedoeleinden

Op 31 januari 2003 keurt de Belgische regering een wet goed waarin de principes van een geleidelijke kernuitstap en een verbod op nieuwe kerncentrales zijn vastgelegd.

Statutenwijziging 

Bij wet van 11 april 2003 wordt SYNATOM de Belgische kernprovisievennootschap. SYNATOM is verantwoordelijk om de kosten te dekken die gepaard gaan met de ontmanteling van de kerncentrales en met het beheer van de splijtstoffen die in de Belgische kerncentrales zijn bestraald.

Invoering van de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen

De wet van 11 april 2003 voorziet eveneens in de oprichting van een Commissie voor Nucleaire Voorzieningen. Deze Commissie brengt adviezen uit en houdt toezicht op de totstandkoming en het beheer van de nucleaire voorzieningen door SYNATOM.

2004

Verkoop van de aandelen van SUEZ-TRACTEBEL

SUEZ-TRACTEBEL verkoopt zijn aandelen in SYNATOM aan ELECTRABEL.

2013

Wijziging van de wet op de geleidelijke kernuitstap.

Op 18 december 2013 wijzigt de Belgische regering de wet van 31 januari 2003 betreffende de geleidelijke kernuitstap. Zo mag Tihange 1 50 jaar blijven opereren, in plaats van de 40 jaar die oorspronkelijk in de wet van 2003 was vastgelegd.

2015

Wijziging van de wet op de geleidelijke kernuitstap.

Op 28 juni 2015 wijzigt de Belgische regering de wet op de kernuitstap opnieuw. Zo mogen de reactoren Doel 1 en 2 50 jaar blijven opereren, in plaats van de 40 jaar die oorspronkelijk in de wet van 2003 was vastgelegd.

2018

Het laatste afval afkomstig van opwerking keert terug naar België

Op 4 juli 2018 vindt het laatste transport plaats van radioactief afval afkomstig van de opwerking van gebruikte splijtstofelementen van de kerncentrales Doel en Tihange. Dit laatste afval afkomstig van opwerking wordt opgeslagen op de site van BELGOPROCESS (dochteronderneming van NIRAS) in Dessel.

2022

Wet van 12 juli 2022

Deze wet versterkt het kader dat van toepassing is op de voorzieningen aangelegd voor de ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van verbruikte splijtstof. De wet versterkt ook de prerogatieven van de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen

2023

Overeenkomst tussen de Belgische regering en ENGIE

Op 13 december 2023 hebben de Belgische regering en de ENGIE-Groep een overeenkomst getekend voor de levensduurverlenging van de reactoren Tihange 3 en Doel 4 met 10 jaar.    

2024

Wet van 26 april 2024

In deze wet worden de belangrijkste principes uit de overeenkomst in wetteksten omgezet, waaronder met name de overdracht van bepaalde financiële verplichtingen met betrekking tot het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstof. De wet van 26 april 2024 beschrijft ook de hervorming van de kernenergiesector en de steunmechanismen voor de levensduurverlenging van Tihange 3 en Doel 4.

Wet van 26 april 2024 tot oprichting van HEDERA

HEDERA is een publiekrechtelijke instelling die tot doel heeft de financiële verantwoordelijkheid voor bepaalde nucleaire verplichtingen te dragen met betrekking tot het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstof.